Talotoimittajan valinnan vaikeus ja helppous

img_0019

Päätimme olla avoimia rakennusmateriaalin suhteen. Halusimme kuulla ratkaisuja kellari + puu/hirsi, EPS-harkko, Siporex –harkko ja ns. normikivitalo sekä betonielementtitalo vaihtoehdoista.

Kysyimme tarjouksen n. 20 toimittajalta, joihin suurimpaan osaan tutustuimme messuilla ja erinäisten suositusten ja googletusten tuloksena. Noin puolta heistä kävimme tapaamassa ja kuulemassa lisää siitä miksi heidän materiaalinsa ja palvelukokonaisuutensa on meille oikea.

 

Tarjousten läpikäyminen oli raskasta mutta hyvin opettavaista. Hinta ja toimitussisältöerot olivat suuria eri toimittajien välillä ja tarjouksia olikin ajoittain vaikea verrata. Tässä kohtaa rakennusmestarin osaaminen ja näkemys ovat kullan arvoisia ja niitä kannattaakin hyödyntää tarjousten läpikäynnissä.

20160804_120408

Kissamme “Rakennusmestari” Herkku alkoi myös jo olla ihan poikki kaikkien tarjousten lukemisesta. 😀

 

Myyjän näkökulmasta on myös pakko mainita että talotoimittajien välillä oli valtavia eroja asiantuntevuuden ja palvelun välillä. Yhdestä palaverista lähdimme intoa ja uutta tietoa täynnä kun taas toisesta lähes kesken kaiken koska myyjä oli niin raskas ja inhottava kolmannesta soitettiin sunnuntaina kymmenen aikaan sammaltaen ja haukuttiin budjetti. Sanoisin, että alalla on monenlaista kaveria. Oli myös yllättävää miten moni unohti lähettää tarjouksen tai ei lähettänyt sitä sovitun ajan puitteissa, sekin kertoo paljon tavasta toimia.

Meidän kohteeseemme on rinnetontin takia tehtävä kellari, jota ei voi tehdä puusta. Tämän takia täysin puinen talo oli poissuljettu. Mietimmekin aluksi tekevämme kellarillisen puutalon, koska uskoimme sen olevan merkittävästi halvempi. Näin ei kuitenkaan ollut.

Tarjouspyyntömme määritettiin valmiusasteen mukaan, pyysimme kaksiosaisen tarjouksen jokaiselta talotoimittajalta. Tarjouspyynnössä haluttiin hinta ja toimitussisältö runkotoimitukselle ja vesikattovalmiille ratkaisulle. Näin pystyimme vertailemaan materiaalin ja työn kustannuksia parhaiten ja miettimään kuinka pienissä osissa lähdemme taloa rakentamaan.

Hinnoissa ja toimitussisällöissä oli suurta hajontaa. Kalliilta näyttävä kokonaisuus ei välttämättä ollut kallis vaan se saattoi olla vaan kattavampi kun edullinen vaihtoehto. Edullisesta kokonaisuudesta saattoi puuttua tuhansien eurojen edestä asioita. Suosittelenkin tässä kohtaa kunnon Exceliä, jonka avulla tarjousten vertailu ja eroavaisuuksien bongaaminen helpottuu.  Esim. Ikkunat, on. Portaat, on. Betonivalut, ei. Jne..

 

 

Puutalovalmistajat karsiutuivat pois kun kilpailutuksen yhteydessä huomasimme ettei hintaeroa puu- ja kivitalon välillä ole merkittävästi kun kellari on jo pakko tehdä kivestä. Tässä puhuttiin n. 20 000 hintaerosta meidän asuntomme kohdalla.

Betonielementtitalo tuli mustana hevosena lopussa ja kiinnostuin siitä todella! Pohdittuamme asiaa arkkitehdin kanssa, tulimme yhdessä siihen tulokseen että talo olisi ollut hyvä jo lähtökohtaisesti suunnitella betonielementtitaloksi, jos betonielementtitaloon olisi päätynyt. Olimme siis hieman myöhässä tämän ajatuksen kanssa. Ehkä ensi kerralla sitten.

HEVI Kivitaloihin tutustuimme arkkitehtimme suosituksesta. Hevin materiaali on EPS-harkko joka on tuttavallisesti styroksia. Kavereilleni kuvailen sen olevan vanhanajan kylmälaatikko, joka rungon pystytyksen jälkeen täytetään betonilla. Töissä sitä kutsutaan kalalaatikkotaloksi.

HEVIn tarjous oli tehty hyvin ja se oli erittäin kattava. Se sisälsi kaiken mitä piti ja siinä oli myös kerrottu kaikki mitä se EI sisällä. Tämän listan avulla opimme myös hahmottamaan paremmin mitä muista tarjouksista puuttuu.

Toimitusjohtaja Lauri oli asiallinen ja kohtelias, hän toimii myös itse heillä mm. rakennesuunnittelijana.

HEVI erottui selkeästi edukseen. Ainoastaan Lammi (”normikiviharkko”) ja Jämerä (siporex) olivat vakavasti otettavia vaihtoehtoja (ja asiantuntijoita) loppusuoralla. Basson avaimet käteen -toimitus olisi varmasti ollut ihan hyvä, mutta se oli meille liian kallis. Lakan tarjous oli myös ihan hyvä, mutta myyjä tai toimitussisältö ei ollut yhtä hyvä kun kilpailijoilla.

Todellinen kilpailu olisi varmasti käyty HEVIn ja Passiivikivitalojen kanssa, ellei Passiivikivitalojen myyjä olisi ollut mielestäni epäammattimainen sovinisti. Voisin kirjoittaa tästä yhden postauksen pelkästään hänen epäammattimaisuudestaan mutta säästän teidät siltä. Passiivi oli poissa pelistä heti.

HEVIn kanssa päädyimme yhteistyöhön matalan U-arvon omaavan materiaalin, erittäin laajan toimitussisällön ja kustannustehokkaan hinnan ansiosta. Hyvä viestintä ja ammattitaitoinen esittely tekivät valinnasta helpon. Materiaalista emme keksineet mitään pahaa, vaikka joidenkin HEVI:n kilpailijoiden mielestä materiaali saisi jäädä kalalaatikoksi. Yhtään kunnon perustelua emme kuitenkaan saaneet, että miksi joku muu materiaali olisi parempi. Jännä.

 

 

Tässä vielä hyviä kysymyksiä talotoimittajille kun heitä tapaatte. Vastausten todenmukaisuus on hyvä vielä varmistaa itse.

 • Mikä heidän materiaalissaan on parasta?
 • Miksi se sopisi juuri meidän taloprojektiimme hyvin?
 • Millainen heidän toimintamallinsa on, mihin valmiusasteeseen he pystyvät talon toimittamaan?
 • Mitä kaikkea heillä toimitus yleensä sisältää?
 • Onko heillä omat tekijät tai urakoitsijaverkosto jota he voivat suositella?
 • Millainen heidän omistajarakenteensa ja vakavaraisuutensa on?
 • Mistä heidän työntekijänsä tulevat, ovatko omia vai vuokrataanko milloin mistäkin?
 • Onko heillä ollut reklamaatioita/rakennevikoja, millaisia? Miten ne on korjattu?
 • Miten he näkevät toiveidenne vastaavan budjettianne?
 • Miten vastuut ja takuut jakautuvat, jos päätyisitte heidän materiaaliin?
 • Miten energiatehokas ko. materiaali on?

4 Comments Add yours

 1. Onkohan meillä ollut samat myyjät myös siellä toisessa styrox-talotoimittajalla 😉 niin tutulta kuulosti molemmat myyjökuvaukset.

  Onnittelut hyvästä valinnasta! Emme ole päivääkään katuneet ja jos jostain ihmeen syystä rakennettaisiin uudestaan, niin Hevin kanssa se varmaan tehtäisi.

  Liked by 1 person

  1. kotiinkoti says:

   Terve Essi, kiitos viestistäsi! 🙂

   Saattaa kuule hyvin olla. Onhan sekin tapa jäädä mieleen.

   Kiva kuulla, että teillä on mennyt Hevin kanssa hienosti koko projekti. Olenkin lukenut paljon blogiasi ja se myös vahvisti meidän ostopäätöstämme.

   Tsemppiä syksyyn ja kaikkea hyvää!

   Like

 2. Ulla Koivula says:

  Loistavasti sanottu Passiivikivitalon myyjästä! Tapasimme hänet asuntomessuilla kesällä. Mieheni esitteli minut, ja kertoi, että minä vastaan meillä rakennusprojektista. Myyjä ei puhunut minulle, tai katsonut edes päin, vaan piti myyntiräppinsä miehelleni. Siitä sitten lähdin jossain vaiheessa kävelemään, kun totesin, että olen tässä kokouksessa ilmaa ja mieheni ymmärsi kyllä, miksi…

  Like

  1. kotiinkoti says:

   Hei Ulla!
   Ikävä kuulla, että pääsit tämän palvelukokemuksen kokemaan. 2000 -luvulla ei luulisi tarvitsevan nähdä tällaista. Toki kaikkialla maailmassa naisen arvo ei ole samanlainen kuin esim. meillä Pohjoismaissa, mutta se onkin jo eri blogin aihe 🙂
   Omasta tapaamisestani on vuosi ja edelleen välillä mietin miten kukaan voi käyttäytyä niin.. uskomaton tyyppi.

   Ollaan me ylpeitä rakentajia ihanien miestemme kanssa ja jätetään tuollaiset tynnyrissä kasvaneet omaan arvoonsa. Tsemppiä projektiin ja kaikkea hyvää!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s