Maatyöt

Kallion tilalle koti.

 

Maatyöt aloitettiin noin kuukausi sitten tontilla ja muutos on valtava. Ensiviikolla meillä pitäisi olla sorapatja valmiina niin että urakoitsija voi aloittaa talon rakentamisen.

En voi kylliksi painottaa hyvien kumppaneiden merkitystä. Kaikki valinnat tehtiin vahvojen suositusten kautta.

 

Meidän maaurakointimme hoitaa Maanrakennus Elg Oy yhdessä Louhintaurakointi Noopila Oyn kanssa. Pohjatutkimus otettiin Uudenmaan pohjatutkimukselta. FinnRock hoiti katselmukset louhinnan yhteydessä.
pano_20160829_174356
Pohjatutkimus tilattiin jo kesällä ja se olikin hyvä tehdä hyvissä ajoin, niin ainakaan sen puuttuminen ei hidastanut maatöiden aloitusta. Pohjatukimus on noin 1000 euron luokkaa. 
Kaverit mittailivat päivän tontilla ja totesivat että kallioisesta ja kivisestä maasta johtuen he eivät saaneet toteutettua pohjatutkimusta täydellisesti. Tämän takia ohjeistuksena oli että maa-aines on kaivettava pois kallioon asti. Ja niinhän se kaivettiin. Tutkimuksen teettäminen on pakollista.
Uudenmaan pohjatutkimuksen kautta teetettiin vielä Loadman koe pohjatöiden tarkistamiseksi niin vältytään kaikilta yllätyksiltä. Tämä varmuus maksoi ainoastaan muutamia satasia.
img_20160906_195336
Kanaalilouhinta tehtiin ensiksi vanhan ylätalolle vievän tien kohdille. Tässä menivät vanhat putket, joita jouduttiin osittain uusimaan. Vanhat putket menivät tonttimme halki ja olisivat jääneet uuden talon alle niin ne myös siirrettiin talon alta pois. 
 Olen helpottunut ja onnellinen siitä miten hyvin kaikki on mennyt.
Tero Elg Maanrakennus Elg Oyltä on kantava voima koko maatöissämme ja hän hoitaa projektia täydellä tarmolla ja isolla sydämellä. Tero on ollut täysin korvaamaton ja ennen kaikkea hänen kanssaan on ollut suuri ilo työskennellä.
Samaa voin sanoa Noopilasta, joka on hoitanut louhintaa suurella ammattitaidolla ja hyvin ystävällisellä viestinnällä.
img_20160923_185746
Tänään 23.9. tontilla oli jo tämän näköistä. Oikealta napataan vielä pyynnöstämme hieman lisää kiveä pois punaisen viivan mukaisesti, jotta saamme hieman lisätilaa. 
Annoin Terolle heti alussa vapaudet toimia täysin itsenäisesti päätösten suhteen ja toivoin hänen pyörittävän työmaata mahdollisimman oma-alotteisesti. Pyysin häntä myös kertomaan minulle hyvissäajoin jos minun tulee tilata/hoitaa jotain, jotta hän voi suoriutua työssään. Tämä oli tärkeää, koska itse en olisi osannut esim. tilata talon kulmia tontille, hoitaa vesi- ja viemäröinti sekä sähköliitoksia, nämä kun olivat täysin tuntemattomia aiheita itselleni.
Tero hoiti reippain ottein kaiken koordinoinnin liittymien suhteen ja vastasi tunnollisesti vuorokauden sisällä kaikkiin, jopa niihin tyhmiin kysymyksiini. Edes työmaalla päivittäin päivystänyt äitini kysymyksineen ei saanut Teron iloista ja palvelualtista asennetta herkeämään.

Vaikka maatöitä sinänsä en kaipaa enempää niin pakko sanoa että tikkana joka aamu omatoimisesti 7 aikaan kaivurin käyntiin pöräyttävää kaveria jää ehkä hieman ikävä.

Edit 28.9. // Eilen kuulin naapureilta kommentteja maatöiden sujumisesta ohimennen ja he sanoivat että oli ilo katsoa kun paikalla ei ollut viittä äijää ohjeistamassa ja yhtä pouikoissa hommissa. Homma hoitui jämptisti ja naapureiden arkea sekä yöunia kunnioittaen.

img_20160923_185830